Diva Cruz

Låt mig äntligen få presentera Diva Cruz för er! Hon är 42 år gammal och bor idag vid Norra Djurgårdsstaden i Stockholm! Men hon är å andra sidan uppvuxen i Cali-Colombia.🙏🏼🥁

Hon arbetar som musiker och jobbar som slagverkare på heltid. Hon beskriver i våran intervju att det var det ända som hon velat göra sedan hon var liten! Med andra ord är det en dröm som gått i uppfyllelse! Hon minns även att hon bankade på allting i hemmet, vilket jag även kan konstatera att väldigt många slagverkare och trummisar gjort genom åren.😎

Diva har spelat med artister som Lisa Nilsson, Linda Pira och Magnus Lindgren. Men hon har även det senaste året spelat ihop med artisten Robyn. Hon beskriver sin hemliga specialitet med ett ord vilket är Timbales solo! Hon beskriver även i våran intervju att Sheila E har inspirerar henne under hennes uppväxt och idag drömmer hon om att någon gång få spela tillsammans med henne!💕

Tack så himla mycket Diva för att du är en del av mitt projekt och valt att Trumma I Takt Med Jämställdhet!

1. Vad heter du?

Diva Cruz

2. Hur gammal är du?

42 år gammal

3. Var bor du idag?

Norra Djurgårdsstaden

4. Var är du uppvuxen?

I Cali-Colombia

5. Vad arbetar du som?

Jag arbetar som musiker

6. Jobbar du som trummis på heltid?

Ja, det gör jag. Slagverkare ej trummis

7. Varför ville du bli slagverkare?

Det var det jag ville göra ända sedan jag var liten. Jag minns att jag bankade på allting i hemmet.

8. Vilka artister har du spelat med?

Fever Ray, Tito Puente, Magnus Lindgren, Lisa Nilsson, Titiyo, Familjen, Linda Pira och senaste året Robyn.

9. Vad är din hemliga specialitet som slagverkare?

Timbales

Intervjufrågor

Hur upplever du att jämställdheten mellan kvinnor och män är fördelade inom musikbranschen & inom trummorna? (på vilket sätt har du upplevt det isåfall?)

Jag tycker att det finns många kvinnor som producerar och skriver sin egen musik men som inte syns på samma sätt som våra manliga kollegor så vi har en del arbete kvar så att säga.

Vilka har varit dina förebilder på ditt instrument? På vilket sätt har de påverkat dig? (Hur har familjen påverkat dig till att välja att spela just trummor?)

Sheila E har inspirerat under hela min uppväxt. Jag har haft turen att min familj alltid har stöttat mig i min satsning med musiken. Min mor såg tidigt att gillade musik och för det är jag väldigt tacksam för.

Upplever du att man behandlar varandra olika beroende på kön i musikbranschen? På vilket sätt? (Sexuella trakasserier osv, har du hört någon bli kallad för en “tjej-trummis” och varför tror du att de blir presenterad på de sättet? Hur beter du dig om det är en kvinna i ditt band?

Ja, det finns klara skillnader. Man önskar att det blir mer jämställd på festivalscener till exempel, att fler kvinnor syns på scenen framöver. Ofta får man höra att det inte finns några men min upplevelse är att det inte ges utrymme för fler.

Skillnaden med tjej-trummis, tjejband har alltid funnits med i bilden sen jag började med musik vilket jag tycker är väldigt konstigt.

Sexuella trakasseriet har förekommit men jag har agerat de få gångerna det har hänt och jag hoppas att de som utsatte mig för det lärt sig något av det. Klackskor fick en snubbe i huvudet en gång.. En del har konstiga förutfattade meningar för att man är latina och det har de fått ångra.

Det senaste året då jag har spelat med Robyns band så har jag upplev otrolig bra stöd från mina manliga kollegor ärligt talat så är det första gången jag kände så sen jag började spela har inte kännas som att det varit någon skillnad för att man är kvinna i bandet. Jag tycker jag har fått utrymme att uttrycka mig på mitt sätt. Under hela min karriär så har det varit en självklarhet att stötta mina systrar genom att dela arbete tillsammans och spela musik tillsammans och jag upplever att vi stöttar varandra mer och mer.

Jag tänker inte på hur jag ska bete mig när jag är med i ett band då förlorar meningen musiken jag försöker njuta och vara som jag är alltid oavsett miljö. Viktigaste för mig är alla respekterar varandra oavsett kön.

Har du varit med om att någon har blivit behandlad på ett annorlunda sätt? På vilket sätt och hur har de påverkat dig och hur har du försökt att motverka det isåfall?

Ja, det har hänt. När jag tänker tillbaka så ångrar jag att jag inte agerade då det hände. En direktör i bandet i Colombia sade till en kvinnlig kollega att spela som en man. Jag ogillade starkt det han sade men ingen i bandet reagerade. Och jag gjordet det inte heller och det kan jag fortfarande ångra. Med ålder så har jag lärt mig att säga ifrån direkt.

Vad har du haft som inre driv till att nå dit du är idag? (Vill du spela med någon speciell artist i framtiden, vill du alltid försörja dig på trummorna, har du alltid vetat att du vill spela trummor?)

Att vara på scenen och spela musik är det bästa jag vet! Att vara musikern har varit min dröm sen jag var liten och jag tror att om man gör det man älskar så syns det. Min driv är att vara ärligt mot mig själv och med vad jag vill göra och inte glömma det. Sheila E!! Önskar jag kan se henne live någon gång!! Ooh vilken dröm det skulle vara att spela med henne!! Jag har kunnat försörja mig på musik och jag hoppas att jag kan fortsätta göra det. Och ja! Har alltid älskat att spela på trummor!

Varför tror du att det beror på att det flest är män som sitter bakom trumsetet?

För att de får flera möjligheter och spelar alltid med sina kompisar.

Framtiden

Om du får spekulera om framtiden:

Hur tror du fördelningen mellan kvinnor och män kommer se ut i framtiden i musikbranschen? Inom ditt instrument? (Isåfall, hur ska man göra för att en förändring ska ske?)

Jag tror att det kommer att bli mer jämställd. När jag pratar om detta med mina manliga kollegor så vill de vara med i denna utveckling. Jag är så stolt över ditt projekt med det du gör så kommer fler att vilja spela i framtiden.