Henning Sernhede

Välkommen in i projektet Henning Sernhede. Han är 31 år gammal och är idag bosatt i Göteborg där han även växte upp!

Han arbetar som musiker dock inte på heltid. Henning har alltid hållit på med musik och det är något som han själv tycker han är rätt bra på beskriver han för mig i våran intervju.

Han är bra på att lyssna på andra men inte heller för feg för att ta plats när han tycker det finns plats att ta och det är något som är hans hemliga specialitet!

Hans inre driv bottnar i att om melodier och idéer finns där så kommer han inte kunna sluta att följa upp dessa!

”Jag försöker göra det lite trivsamt när vi repar genom att tex köpa folköl och chips. Det är gott. Jag försöker också tänka att dom jag spelar med just I den givna situationen ärv dom bästa musikerna jag vet, och att de förutsättningarna vi har är de som behövs för att göra nåt bra. Det blir inte bättre av att tänka att "fan att inte Lasse e med på marraccas nu". Va där och då med dom du är med, det är då kan man bli en enhet.” Avslutar han!

Tack Henning för att du är en del av mitt projekt!🙏🏼♥️

1. Vad heter du?

Henning Sernhede

2. Hur gammal är du?

31 år gammal

3. Var bor du idag?

Göteborg

4. Var är du uppvuxen?

Göteborg

5. Vad arbetar du som?

Musiker

6. Jobbar du som musiker på heltid?

Nej, men just nu inte med nåt annat heller

7. Varför ville du bli musiker?

Det är det enda jag gjort hittills i livet som jag tycker att jag är rätt bra på.

8. Vilka artister har du spelat med?

Bland annat Sofia Karlsson, West of Eden, Daniel Gilbert och Lill-Babs

9. Vad är din hemliga specialitet som gitarrist och musiker?

Jag är nog rätt bra på att lyssna på andra men inte heller feg för att ta plats när jag tycker det finns plats att ta.

10. Hur är det att lira med bandet under ditt namn “Henning”?

Jag försöker göra det lite trivsamt när vi repar genom att tex köpa folköl och chips. Jag försöker tänka att dom musikerna jag spelar med just i den givna situationen är de bästa musikerna jag vet. Det är ett bra sätt att hitta varann, att tänka att de förutsättningarna vi har just nu är ultimata för att göra nåt stort, i vilken konstellation jag än är i. Annars känns det lite som att man är otrogen genom att tänka "fasen att inte Lasse var med på maracas nu". Va där och då, men dom du är med. Bara då kan vi bli en enhet.

11. Vilken är den roligaste låten att lira gitarr och sång till?

Det varierar, senast vi spelade var på Käringön en blåsig kväll i somras. Då spelade vi "till havs" så det hördes över hela ön, och en bit till. Jag kan inte sjunga som Jussi så i slutet fick gitarren yla melodin i refrängen.

12. Hur får du inspiration till att skriva låtar? Hur såg processen ut för låten Rock ´n´ Roll som är en av dina senaste singlar till?

Det är ofta ett sorts pussel. Gitarr-figuren fanns, men hörde från början till en annan låt, sen tog jag en refräng från en tredje låt som jag gjorde för 10 år sen, och sen fyllde jag i luckorna på nåt vis.

Intervjufrågor

Hur upplever du att jämställdheten mellan kvinnor och män är fördelade inom musikbranschen & inom ditt instrument?

Jag upplever att det är bättre nu än när jag var 15, men med det inte sagt att det är bra.

Vilka har varit dina förebilder på ditt instrument? På vilket sätt har de påverkat dig?

När jag växte upp hade jag en idol. Hon sjöng i ett band, och spelade lite bas ibland. Hon vågade massa saker som jag då aldrig skulle göra som att ställa sig upp på en scen inför flera hundra och sjöng Robyn-låtar när hon var 9 år gammal. Det var min storasyster. Utan henne hade jag inte börjat spela.

Upplever du att man behandlar varandra olika beroende på kön i musikbranschen? På vilket sätt?

Jag kan inte säga att jag upplevt trakasserier på nära håll, men jag har vänner som blivit kränkta. Det är en trög bransch som styrdes länge av en del tröga män.

Hur beter du dig om det är en kvinna i ditt band?

Jag beter mig nog inte annorlunda om jag spelar med tjejer eller killar, men jag vet av erfarenhet att band med enbart killar kan ge upphov till en unken stämning. Att Malin spelar trummor med mig är grymt, för hon är så bra. Men jag beter mig inte annorlunda på grund av att hon är kvinna.

Vad har du haft som inre driv till att nå dit du är idag?

Så länge min antenn funkar och det kommer melodier och idéer, så kommer jag nog inte kunna sluta följa upp dom...

Framtiden

Om du får spekulera om framtiden:

Hur tror du fördelningen mellan kvinnor och män kommer se ut i framtiden i musikbranschen?

Jag har ingen kristallkula, men om jag får hoppas så blir det mer pengar till en jämställd kulturskola, och att studieförbunden håller i och inte försvagas. Det har ju visat sig vara rätt bra institutioner.