Jocki Lövmark

Det här är Jocki Lövmark! En grym trummis som idag bor i Stockholm men är uppvuxen i Finland. Han är 29 år gammal och arbetar som trummis, programmerare och MD. Han är uppvuxen med ett trumset i sitt barndomshem och jammade en hel del med sin pappa beskriver han i våran intervju så trummorna har alltid varit nära hos honom. Lövmark har även en stor kärlek till olika rytmer vilket också är något han brinner för. Han spelar för tillfället med både Felix Sandman, Smith & Thell och NOTD. Hans hemliga specialitet som trummis är att han är väldigt uppdaterad inom MIDL och vad som krävs för att hålla en professionell nivå på modern POP live show. Han förklarar också att han inte upplever några skillnader mellan kvinnor och män i hans kretsar och det är något han är grymt tacksam för! Detta är en kille som inkluderar alla människor!

1. Vad heter du?

Jocki Lövmark.

2. Hur gammal är du?

Jag är 29 år gammal.

3. Var bor du idag?

Jag bor idag i Stockholm.

4. Var är du uppvuxen?

Jag är uppvuxen i Vasa, Finland.

5. Vad arbetar du som?

Trummis / Programmerare och MD

6. Jobbar du som trummis på heltid?

Ja

7. Varför ville du bli trummis?

Jag är uppvuxen med ett trumset i mitt barndomshem och “Jammade” en hel del med min pappa, så trummor har alltid varit nära hos mig. Jag har även en stor kärlek till rytmer.

8. Vilka artister har du spelat med?

Spelar för tillfället med Felix Sandman / Smith & Thell / NOTD

9. Vad är din hemliga specialitet som musiker?

Jag är väldigt uppdaterad inom MIDI och vad som krävs för att hålla en professionell nivå på modern POP live show.

Intervjufrågor

Hur upplever du att jämställdheten mellan kvinnor och män är fördelade inom musikbranschen & inom trummorna? (på vilket sätt har du upplevt det isåfall?)

Jag upplever inga skillnader mellan kvinnor och män i mina kretsar, det är jag tacksam över. Som kapellmästare försöker jag alltid inkludera kvinnliga musiker i projekt jag sätter ihop.

Vilka har varit dina förebilder på ditt instrument? På vilket sätt har de påverkat dig? (Hur har familjen påverkat dig till att välja att spela just trummor)

Brian Frasier Moore / Jojo Mayer & Steve Jordan. De två förstnämnda har inspirerat mig hur man kan ta ett modernare trumspel framåt. Steve Jordan för hans musikaliska talang. Min familj har alltid stöttat mitt trummande och att få bli musiker.

Upplever du att man behandlar varandra olika beroende på kön i musikbranschen? På vilket sätt? (Sexuella trakasserier osv, har du hört någon bli kallad för en “tjej-trummis” och varför tror du att de blir presenterad på de sättet? Hur beter du dig om det är en kvinna i ditt band?

Nej jag har inte märkt av att man behandlar varandra olika. Jag är väldigt glad över de utbildningar jag gjort är jämställt och att det har följt med i musikeryrket . Eftersom jag är uppvuxen med mestadels kvinnor runt om mig, så faller det naturligt att det inte är någon skillnad mellan kvinnor och män.

Har du varit med om att någon har blivit behandlad på ett annorlunda sätt? På vilket sätt och hur har de påverkat dig och hur har du försökt att motverka det isåfall?

Jag har varit med om spelningar i länder där kvinnor inte får bära t.ex sina egna instrument, vilket jag tyckte var helt sjukt.

Vad har du haft som inre driv till att nå dit du är idag? (Vill du spela med någon speciell artist i framtiden, vill du alltid försörja dig på trummorna, har du alltid vetat att du vill spela trummor?)

Jag har alltid stora drömmar, men massor av små på vägen dit så att jag ska känna att jag går frammåt. Jag har alltid en tydlig plan för veckan som kommer och se till att lära mig något nytt varje dag som jag kan ta med mig nästa dag.

Ja! jag vill försörja mig som trummis och musiker, och superglad över att jag får göra det.

Varför tror du att det beror på att det flest är män som sitter bakom trumsetet?

Jag tror det beror på att trummor har haft störst betydelse i sammanhang där män har haft majoriteten, såsom i militären och ute på havs där man har använt trummor som kommunikationsmedel.

Framtiden

Hur tror du fördelningen mellan kvinnor och män kommer se ut i framtiden i musikbranschen? Inom ditt instrument? (Isåfall, hur ska man göra för att en förändring ska ske

Jag tror det kommer vara jämställt. När jag scrollar igenom mitt instagramflöde så är det 50/50 mellan tjejer och killar som trummor, det blir man ju otroligt glad över!

Trummor och musiken kommer ha större del i undervisningen i skolor, där man lyfter fram trummor som en yrkes möjlighet.