Max Alton

Killen på bilden heter Max Alton. Han är 39 år gammal och bor idag i Stockholm där han även växte upp. Han arbetar som frilansmusiker och producent och arbetar därför med musiken på heltid.

Han har haft många egna projekt som han spelat med, han har varit mycket på Kuba och spelat och nördat in sig på kubansk musik, då med La liga Habanera, 3ofUs, Son 4. Sen har han spelat på lite galor och julturnéer och spelar då med många svenska artister.

Han beskriver för mig i våran intervju att trummorna var något som han från första början tycke var roligt och sen dess har han fortsatt. Hans hemliga specialitet som trummis är att det svänger när han spelar, vilket är en stor fördel i sin roll som trummis.

Han avslutar med att nämna följande:

”Drivet har nog alltid varit att man älskar att lira musik och lyssna på musik. Bli bättre trummis, lära sig nya grejer osv. Jag skulle gärna fortsätta livnära mig på trummor och musik men osäker på om man pallar turnera hela livet, ibland är det ju lite motigt speciellt nu med covid. Man vill ju spela sin egen musik eller med artister där man gillar deras musik, det är viktigt att det är kul att spela musiken.”

Tack Alton för att du är en del av mitt projekt!🙏🏼😎🥁

1. Vad heter du?

Max Alton

2. Hur gammal är du?

39år

3. Var bor du idag?

Stockholm

4. Var är du uppvuxen?

Stockholm Enskede

5. Vad arbetar du som?

Frilandsmusiker och producent

6. Jobbar du som trummis på heltid?

Yes

7. Varför ville du bli trummis?

Tyckte det var kul, typ å fortsatte, sen tuffade det på

8. Vilka artister har du spelat med?

Har haft många egna projekt som jag spelat med, varit mycket på Kuba och spelat och nördat in på kubansk musik, dels då med La liga Habanera, 3ofUs, Son 4. Sen har man spelat på lite galor och julturnéer och spelar då med många svenska artister. Men lirar med bland annat Calle Real, Simone Moreno, Anders von Hofsten, Arash, Veronica Maggio, DLG, manolin el Medico de la salsa, Magnus Lindgren, Erik Söderlind, Gustav Lundgren mfl

9. Vad är din hemliga specialitet som trummis?

Svänger tror jag :)

10. Roligaste låten att lira drums till?

Skulle nog vara en hip-hop, C.R.E.A.M med wu-Tang. eller någon kubansk Timbalåt, Ven Ven Ven med los Van Van.

Intervjufrågor

Hur upplever du att jämställdheten mellan kvinnor och män är fördelade inom musikbranschen & inom trummorna?

Är såklart tydligt att det är få kvinnor som spelar trummor, speciellt när jag vuxit upp men känns som att det håller på att ändras mer nu och det är ju kul. Men absolut så är det mest män man själv spelar med så där får jag nog lite bakläxa.

Vilka har varit dina förebilder på ditt instrument? På vilket sätt har de påverkat dig?

Så blandat, allt från Elvin Jones till Quest Love men senare flera kubanska trummisar bland annat Samuel Formell från Los Van Van. Familjen har kanske inte bidragit till mitt val av trummor men farsan hade sjukt mkt bra musik i skivbacken, allt från jazz, bossa, soul och pop.

Upplever du att man behandlar varandra olika beroende på kön i musikbranschen? På vilket sätt?

Tjejtrummis har man ju tyvärr hört men kanske inte så mkt längre. Känns som att man behandlar varandra bättre idag än för 10 år sedan. Jag Behandlar alla lika, men med några undantag när man turnerar är att man alltid ser till att kvinnor får enkelrummen.

Har du varit med om att någon har blivit behandlad på ett annorlunda sätt?

Ja men då kanske snarare om någon haft annan etniskt bakgrund. Ja det är ju bara att kolla på alla band idag, de flesta musiker har svensk bakgrund. Finns så otroligt mycket bra musiker i Sverige från andra länder som kommit hit men som tyvärr inte syns så mkt.

Vad har du haft som inre driv till att nå dit du är idag?

Drivet har nog alltid varit att man älskar att lira musik och lyssna på musik. Bli bättre trummis, lära sig nya grejer osv. Skulle gärna fortsätta livnära mig på trummor och musik men osäker om man pallar turnera hela livet, ibland är det ju lite motigt speciellt nu med covid. Man vill ju spela sin egen musik eller med artister där man gillar deras musik, det är viktigt att det är kul att spela musiken.

Varför tror du att det beror på att det flest är män som sitter bakom trumsetet?

Det har nog alltid varit mest killar som spelat trummor, Git och bas i olika band, tjejer blev nog presenterade med att spela piano eller fiol typ. Känns väldigt märkligt när man tänker på det. Men det har ju blivit lite bättre idag känns det som. Ibland jobbar jag på kulturskolan som trumlärare och det är mycket fler tjejer som väljer trummor idag än bör bara 10år sedan

Framtiden

Om du får spekulera om framtiden:

Hur tror du fördelningen mellan kvinnor och män kommer se ut i framtiden i musikbranschen? Inom ditt instrument?

Svår fråga men jag hoppas verkligen att den blir ännu mer jämställd, är ju bara roligt om det blandas och så blir det nog bara ännu bättre musik om män och kvinnor spelar mer tillsammans.

Övriga tankar som du vill lyfta kopplat till jämställdheten inom branschen?

Jag tror och hoppas att vi alla har vett nog att fatta att musikalitet inte har med kön att göra så kanske det kommer bli ännu bättre.