Stefan Bergman

Killen på bilden heter Stefan Bergman, han är 36 år gammal och bor i Stockholm och arbetar som musiker. Han är född och uppvuxen i Uppsala. Bergman jobbar som trummis på heltid, dock har han i det rådande läget just nu fått göra lite annat.

Många känner till honom från att ha suttit med i idolorkestern dom senaste fem åren men han har även spelar tillsammans med artister som Veronica Maggio, Orup och Little Jinder och många fler.

Trummorna var något som han kom på själv som liten beskriver han för mig och han tjatade tills han fick ett trumset, och här sitter han idag många år senare och tycker fortfarande att det är lika kul fortsätter han.

Hans hemliga specialitet som trummis är att spela så fint han kan och förbereda sig väl. Försöka få alla att trivas och låta bra som band.

”Jag vill fortsätta göra musik i olika former. Jag tycker inte att man som musiker ska fastna för mycket att ha det som “jobb” hela tiden, då tror jag att en del av glädjen kan försvinna, spela för din egen skull och för att du tycker om det.”

Tack för att du är en del av mitt projekt Bergman!🙏🏼♥️🥁

1. Vad heter du?

Stefan Bergman

2. Hur gammal är du?

36 år

3. Var bor du idag?

Hammarbyhöjden, Stockholm

4. Var är du uppvuxen?

Uppsala

5. Vad arbetar du som?

Musiker

6. Jobbar du som trummis på heltid?

Ja, men under det rådande läget i år har jag fått göra lite annat.

7. Varför ville du bli trummis ?

Vet inte riktigt, det var något jag kom på själv som liten och tjatade tills jag fick ett trumset, och här sitter jag idag många år senare och tycker det fortfarande är lika kul.

8. Vilka artister har du spelat med?

Idolorkestern senaste 5 åren, Loreen, Veronica Maggio, Daniel Adams Ray, Orup, John Lundvik, Agnes, Eric Gadd, Little Jinder, Ansiktet, Herbert Munkhammar, David Pagmar mfl

9. Vad är din hemliga specialitet som musiker?

Oj hah, jättesvårt att svara på. Har nog inga hemliga specialiteter, mer dom vanliga allmänt kända. Spela så fint jag kan och förbereda sig väl. Försöka få alla att trivas och låta bra som band.

Intervjufrågor

Hur upplever du att jämställdheten mellan kvinnor och män är fördelade inom musikbranschen & inom trummorna?

När jag var yngre var det mycket sämre fördelning mellan könen på landets trumpallar, något jag tycker har förändrats till det bättre bara de senaste åren, vilket glädjer. Fortfarande är ju fördelningen inte alls jämställd, men hoppas att denna början till förändring kan inspirera fler kvinnor i kommande musikergenerationer att plocka upp trumstockarna.

Vilka har varit dina förebilder på ditt instrument? På vilket sätt har de påverkat dig?

Har haft otroligt mycket olika perioder genom åren med olika förebilder inom olika genrer och stilar. Så byter väldigt mycket beroende på intresse och humör. Vissa trummisar som jag dock återkommit till genom åren är Matt Chamberlain, Brian Blade, Jim Keltner, Steve Jordan, Jeff Porcaro, Questlove, Bill Stewart. Min familj har inte påverkat mig så mycket med valet av trummor som instrument, som jag skrev i en tidigare fråga. Men de har alltid supportat mig och låtit mig göra det jag tycker är kul. Ingen av mina föräldrar är musiker.

Upplever du att man behandlar varandra olika beroende på kön i musikbranschen? På vilket sätt?

Jag tycker det är jättesvårt att säga att alla blir behandlade exakt lika pga sitt kön, har ju alltid blivit behandlad på ett sätt och det skulle kännas fel att svara att “Ja, alla blir behandlade lika”, snarare borde jag hålla tyst där och lyssna på kvinnors upplevelser. Förr kunde jag höra “tjejtrummis” en del, men tycker det var längesen vilket känns bra.

Jag vill såklart även tro och hoppas att jag inte behandlar kvinnliga bandmedlemmar på ett annat sätt än män. Tycker alltid det är roligare om könsfördelningen är mer jämställd i en grupp. Har (tack och lov) inte behövt märka av några sexuella trakasserier i mitt jobb, men det går absolut inte att förneka att de förekommer då jag hört olika kvinnors upplevelser genom åren på olika jobb.

Har du varit med om att någon har blivit behandlad på ett annorlunda sätt? På vilket sätt och hur har de påverkat dig och hur har du försökt att motverka det?

Denna svarade jag lite på ovan ser jag nu. Men som sagt, har varit förskonad att bevittna tex sexuella trakasserier eller liknande. Skulle jag märka av något sånt skulle jag absolut inte dra mig för att ta upp det och säga ifrån direkt. Det tycker jag är allas skyldighet.

Vad har du haft som inre driv till att nå dit du är idag?

Vet inte riktigt vad som drivit mig, men har alltid tyckt det varit så fantastiskt kul att få spela musik med vänner och kollegor, så har inte velat vara utan det. Kommer alltid spela, tror det inte går att lägga ner helt, är alldeles för hjärntvättad redan nu:). Sen kanske det inte är som heltidssyssla genom hela livet, om jag ska vara realistisk. Men hursom vill jag fortsätta göra musik i olika former. Tycker inte man som musiker ska fastna för mycket att ha det som “jobb” hela tiden, då tror jag att en del glädje kan försvinna, spela för din egen skull och för att du tycker om det.

Varför tror du att det beror på att det flest är män som sitter bakom trumsetet?

Jag tror det härstammar ur uråldriga traditioner där det bara var män som spelade trummor och andra instrument medans kvinnorna tex “sjöng fint”. Såna gamla hjulspår tar tid att svänga ur, men tror vi ser början på en förändring. För alla som börjar spela ett instrument är ju förebilder enormt viktigt, och blir man exponerad för att det finns både kvinnor och män som spelar tror jag det öppnar upp för många fler kvinnor att börja. Även skolan har ett stort ansvar här att få barn att upptäcka detta

Framtiden

Om du får spekulera om framtiden:

Hur tror du fördelningen mellan kvinnor och män kommer se ut i framtiden i musikbranschen? Inom ditt instrument?

Lite samma som ovan här, tror att könsfördelningen om 10 år kommer vara mycket bättre. Såklart allas vårt ansvar att hjälpa denna utveckling genom att lyfta fram och belysa ojämställdheten. Jag har själv en 3-årig dotter som fått ett par egna trumstockar, vi brukar jamma hemma.

Övriga tankar som du vill lyfta kopplat till jämställdheten inom branschen?

Inget speciellt här, tack för att jag fick vara med!